Mashups

Microsoft PopFly en Yahoo PipesMashups, of eigenlijk mashup-sites, zijn websites die gebruik maken van andere sites en deze verwerken tot een nieuwe dienst of applicatie. Klinkt ingewikkeld? Google Maps mashups ben je vast al eens tegengekomen. Zo kan je op jaap.nl huizen vinden, op dinnersite.nl restaurants of de locaties van alle pinnenautomaten van de Postbank. Ook Merge maakt er in de sites die we bouwen soms gebruik van. Maar er zijn ook mashups met andere applicaties mogelijk. Populair zijn onder andere Flickr, Digg of het nieuwere Twitter. Ook deze blog gebruikt het: rechts op de home zie je mijn laatste 5 del.icio.us links die ik gebookmarked hebt automatisch getoond. Het maken van zulke mashups gaat meestal via API's (Application Programming Interface) en feeds zoals RSS maar vereist meestal wel wat programmeerkennis.

Microsoft wil daar blijkbaar verandering in brengen want ze zijn druk bezig met PopFly. Deze RIA (Rich Internet Application) moet ervoor gaan zorgen dat we straks allemaal mashups kunnen maken zonder enige programmeerkennis doch enkel door het trekken van wat lijntjes, zoals in deze screencast is te zien. PopFly maakt gebruik van Microsoft's eigen Silverlight model voor de interface, waardoor het er allemaal wat gelikter moet uitzien. Nu ben ik absoluut geen Microsoft fan, sterker nog ik denk dat Microsoft zijn beste tijd wel gehad heeft, maar dit laat wel zien dat zij nog lang niet zijn uitgerangeerd. Immers er is al vaker gezegd dat toekomstige besturingssystemen en applicaties grotendeels web-based zullen zijn. Zo is Adobe bezig om Photoshop te bouwen als applicatie (flash?) op het web.

update 10/2007: Popfly is inmiddels gelanceerd. Lees onze kennismaking met PopFly.

Yahoo zat ook niet stil en heeft al een tijdje Pipes, waar PopFly overigens veel op lijkt, maar die gewoon prima in FireFox draait zonder speciale software, hoewel Pipes waarschijnlijk wel minder krachtig is. Maar allebei geven ze min of meer dezelfde mogelijkheid om content van verschillende sites te bundelen tot iets nieuws. Overigens geeft niet elke site zomaar zijn content weg met API's en feeds, meestal omdat ze er inkomsten uit halen. Van sites waarvan de content juist user-generated is, zoals bijvoorbeeld het Nederlandse Hyves, kan het uiteindelijk zelfs de ondergang betekenen wanneer ze het niet doen, simpelweg omdat ze niet meer mee zullen spelen in het wereldje en verdrongen worden door sites die wel helemaal 'open' zijn.

Maar de grote vraag die overblijft is natuurlijk, wat doet Google? De derde grote speler zal ongetwijfeld van zich laten horen op dit vlak. Het past in ieder geval in het straatje applicaties dat al bestaat zoals Google docs & spreadsheets en straks voor presentatie.

Update: Na wat zoekwerk kwam ik nog andere mashup-tools tegen zoals die van Kapowtech en Dapper. Kapowtech werkt met eigen server software die je moet installeren en ziet er ook behoorlijk krachtig uit, zoals je in deze demo kan zien. Dapper is weer helemaal web-based en lijkt weer wat meer op Pipes.

Je eigen website gebruiken als OpenID

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social