Internet in Nederland anno 2007. Hoe wat en waarmee? (deel 1)

Internet anno 2007. Hoe wat en waarmee?We zijn zo'n beetje halverwege het jaar, tijd voor een overzicht hoe Nederlanders gebruik maken van het internet. In deel 1 proberen we eerst uit te vinden met welke browser (versies) en email-programma's. In deel 2 en 3 kijken we met wat voor systeem en verbinding en we kijken ook even kort naar wat men zoal doet en zoekt op internet. Natuurlijk zijn internet-sites toegankelijk voor de hele wereld (tenzij je misschien in China woont) maar vaak is de doelgroep toch Nederlands en is het goed te weten wat men zoal gebruikt.

Browsers

Op browser gebied loopt Nederland uit de maat met de ons omringende landen maar ook wereldwijd zijn er verschillen. Nederlanders lijken Microsoft aanhangers als we kijken naar het gebruik van Internet Explorer versus Firefox. Het europees gemiddelde Firefox gebruikers is zo'n 25%. Nederland blijft echter steken op een kleine 10%. Ruim 88% van de Nederlanders maakt gebruik van internet explorer. Safari, Opera, Netscape en de overige browsers tellen mee voor enkele procenten.

 • Internet Explorer : 88%
 • Firefox : 10%
 • Overige : 2%

Internet Explorer kunnen we verder uitspliten in versies:

 • Internet Explorer 7 : 28%
 • Internet Explorer 6 : 60%
 • Internet Explorer 5.5 en lager : minder dan 1%

Waarbij we ervan uit mogen gaan dat Internet Explorer 7 terrein zal veroveren ten opzichte van 6. Mede door Windows Vista waar het standaard op zit.

Als web developer moet je toch rekening houden met de kleintjes; vooral Safari en Opera. Deze eerste wordt standaard gebruikt op Mac's (sinds kort ook te downloaden voor windows) bovendien Opera is gewoon een degelijke browser (die als enige de acid2 test haalt!) die het verdient om rekening mee te houden. Bovendien levert hij weinig problemen op wanneer je nette code gebruikt.

Maar ook binnen Nederland zijn grote verschillen waarneembaar. Wanneer we kijken de statistieken van de drukst bezochte websites in nederland zoals startpagina zie je voor 2007 zelfs een percentage van bijna 95% internet explorer gebruikers. Bij een website als tweakers.net (met een hoog nerd gehalte) zien we totaal andere cijfers. Daar heeft Internet Explorer slechts een aandeel van 56% en bijna 34% firefox gebruiker!

Wanneer we kijken naar onze eigen statistieken van een tiental sites die Merge gebouwd heeft en daar het gemiddelde van nemen voor juni 2007 (goed voor bijna 13.000 unieke bezoekers) zien we het volgende rijtje:

 • Internet Explorer 6 : 44%
 • Internet Explorer 7 : 36%
 • Firefox : 12%
 • Overige : 8%

Internet Explorer samen dus goed voor 80%. Verschuiven zien we dus vooral tussen Internet Explorer gebruikers en Firefox gebruikers.
Tot de overige 8% behoren overigens veel spiderbot gebruikt door zoekmachines.

Email clients

Lastiger te vinden zijn de statistieken over welke email-programma's men gebruikt. Er zijn wel een aantal sites die hier regelmatig polls over houden en als hiervan een aantal naast elkaar zetten krijg je toch een aardig beeld:

Security.nl (april 2007) 1.485 stemmen

 1. Outlook (Express) 40,7%
 2. Thunderbird 26,1%
 3. Geen (Webmail zoals Hotmail,Gmail) 12,6%
 4. Apple Mail 4,6%
 5. Incredimail 3,8%
 6. Overige 12,4%

Tweakers.net (december 2005) 24.742 stemmen

 1. Microsoft Outlook 37,2%
 2. Thunderbird 19,8%
 3. Microsoft Outlook Express 15,5%
 4. Geen (Webmail) 14,4%
 5. Overige 13,1%

Het is goed te weten welke email-clients veel gebruikt worden want ze hanteren allemaal een andere manier om HTML weer te geven in emails. Belangrijk wanneer gebruikt gemaakt wordt van HTML email in bijvoorbeeld nieuwsbrieven. Daarbij is het ook nog eens zo dat Outlook in Office 2003, Outlook Express en de nieuwe Outlook in Office 2007 onderling ook nog verschillende afspraken hebben... Outlook 2007 gaat zelfs terug in de tijd door voor zijn HTML weergave gebruik te maken van de rendering engine van Word! (aarghhhhhh)Een opvallende client in het rijtje is voor mij overigens Incredimail die bij sommigen populair schijnt te zijn. Sinds ik deze eens geïnstalleerd heb wordt elk nieuwe mailtje door een hijgend hondje naar m'n desktop gesleept...

Lees verder in het tweede deel over de systemen, resoluties en verbindingen waarmee Nederland internet.

Waardevolle content

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social