Wordpress plugin roundup 2007

Best top Wordpress plugins

Een overzicht van de meest gebruikte en beste Wordpress plugins anno 2007. Wordpress is out-of-the-box behoorlijk kaal. Maar met de juiste plug-ins kan je er binnen no time een ontzettend krachtig publishing platform van maken. Let wel op, niet alle plug-ins zijn netjes geschreven. Gebruik op eigen risico dus.

Wordpress 2.3 heeft bovendien ingebouwde support voor het actueel houden van plugins (update notifier) , ingebouwde tag support en ingebouwde widgets dus sommige plugin's uit eerdere lijsten zijn overbodig geworden.

In willekeurige volgorde:

Simple Tags
Tags zijn dan wel natively supported vanaf Wordpress 2.3, het beheer van de tags laat nog te wensen over. Met deze plug-in krijg je daar complete grip op en bovendien ook nuttige functies zoals suggesties bij het editten van een post en auto-completion.

Flexible Upload
Vind je de standaard Wordpress file/image upload functie wat beperkt? Wil je zelf aangeven hoe groot thumbnails worden? Wil je meerdere bestanden tegelijk uploaden? Met flexible upload kan het allemaal. Werkt ook perfect samen met Lightbox.

What would Seth Godin do
Nieuwe plugin waar veel over wordt gepraat. Het betreft een plugin waarmee je door middel van cookies bezoekers die nieuw zijn extra content kan voorschotelen. Overigens zijn de mogelijkheden van deze plugin nogal beperkt, maar met enige PHP kennis kun je de plugin ook uitbreiden om bijvoorbeeld juist vaste bezoekers speciale inhoud te tonen.

All in one SEO pack
Het alles in 1 pakket om je blog te optimaliseren voor zoekmachines. Natuurlijk gaan we ervanuit dat je de permalinks al vervangen hebt door nette url's in de configuratie van je Wordpress.

No self ping
Persoonlijk zie ik het nut niet van de ping's naar je eigen website wanneer je in een post een link maakt naar een artikel op je blog. Deze vervuilen alleen maar je commentaar en het ziet er niet uit. Wanneer je het wil gebruiken om related posts te tonen kan je beter de daarvoor gemaakte plugin gebruiken om alles clean te houden.

Feedburner feeds
Feedburner feeds zijn eigenlijk een must. Alleen al omdat Feedburner van Google is en dus ook het aantal lezers van je feeds op deze manier in de gaten kan houden. Meer lezers zorgen dus voor een hogere Google ranking.

Google XML sitemap
Als webmaster meld je je blog natuurlijk altijd aan bij Google sitemaps. Met deze plugin wordt een fancy xml sitemap gecreëerd met veel configuratie-opties.

Maintenance Mode
Wanneer je weleens aan je weblog wil klussen en dus de site tijdelijk 'wegens werkzaamheden' wilt dichtgooien, is dit een handige tool. Je kunt er zelf als admin natuurlijk wel bij.

Simple-Forum
Er zijn een aantal forum-plugins voor wordpress, Simple Forum heeft de meest actuele support.

Recent comments
Plug-in om het laatste commentaar te tonen. Bijvoorbeeld als widget in je sidebar.

Share this 2.0
Een veel gebruikte plug-in waarbij je aan het eind van een artikel een knop krijgt waarmee je gemakkelijk het artikel kan sharen in veel social (bookmark) sites en de bezoeker ook gelijk de mogelijkheid biedt om het artikel te versturen via email (waardoor WP-Email hieronder onnodig wordt). Wel zijn het vooral Amerikaanse social bookmark sites dus geen support voor Ekudos of NuJij (straks Hyves?). Richt je je meer op de Nederlandse markt dan kan je eens kijken naar deze plugin.

Adsense deLuxe
Een must wanneer je op een makkelijke manier adSense in de content van een artikel wilt plaatsen.

Popularity contest
Niet te verwarren met postRatings: popularity contest houdt zelf bij welke artikelen het best bezocht worden. Je kan ze vervolgens tonen als 'best of all time', 'this month' enzovoorts. Handig om je bezoeker in een oogopslag de meest bezochte artikelen te tonen op je site. De maker, Alex King, heeft overigens meer goede plugins op zijn naam staan.

Search meter
Deze is verplicht voor iedereen die zijn bezoekers wil analyseren op zoekgedrag. De tool houdt bij op welke termen er op je site gezocht wordt en welke resultaten dat opleverde. Op die manier kan je er dus ook achter komen of er misschien bepaalde informatie mist op je blog. Je kan deze resultaten sinds kort overigens ook bijhouden via Google Analytics.

WP-Email, -Polls, -postRatings, -databaseManager
Een aantal goede plugins van Lester Chan. Met WP-Email kun je onderaan een post een button krijgen waarmee de bezoeker het artikel naar een vriend kan mailen (mail-a-friend) . Een goed alternatief voor het 2e tabje van Share This dus. WP-polls is een degelijk poll-systeem, postRatings biedt de bezoeker de mogelijkheid om met een sterrensysteem een artikel te ranken (ik vraag me af hoe nuttig dit is - hoeveel bezoekers maken er gebruik van?). En tenslotte is dataBase manager een manier om je database in de gaten te houden, repareren en - niet onbelangrijk - backups te maken.

Democracy poll
Een alternatief voor WP-Polls. Werkt ook met Ajax.

Subscribe to comments
Hiermee kun je via email op de hoogte gehouden worden wanneer er nieuwe comments geplaatst worden bij een artikel. Nuttig.

Similar posts
Een erg aardige plug-in die het verrassend goed doet. De tool bekijkt zelf de inhoud van de huidige pagina en kijkt welke andere pagina's gerelateerd zouden kunnen zijn aan de pagina. Deze kun je vervolgens bijvoorbeeld onderaan de post of in de sidebar plaatsen.

Random redirect
Soms weet een bezoeker ook niet meer waar hij op moet klikken. Hiermee maak je een link naar een random post.

Contact form
Hiermee kun je een simpel contact formulier maken. Zo kan een bezoeker dus een bericht naar jou versturen zonder zijn email-programma te gebruiken. Op deze manier kun je dus ook email ontvangen van bezoekers zonder je email-adres op de site te zetten.

Caching
Wordpress haalt bij iedere pageview alle data dynamisch op uit de database. (Een nadeel t.o.v. MoveableType bijvoorbeeld) Bij kleine sites geen probleem maar wanneer je honderd-duizenden bezoekers gaat trekken, of op de homepage van Digg komt, krijg je dan waarschijnlijk een probleem. De bekendste oplossing voor dit probleem is WP-Cache die de inhoud van de pagina's statisch opslaat. (er is dus geen database verkeer meer) Een nieuwere variant hierop, WP Super Cache, beweert het nog beter te doen door zelfs php niet meer aan te roepen.

Akismet
Natuurlijk gebruik je deze anti-spam tool. Zit immers standaard bij Wordpress. Wel even een key aanvragen.

Sexy comments
Als je je commentaar een beetje wil pimpen met gravatars, mybloglog, ajax enzovoorts.

Lightbox 2.0
De welbekende javascript div-popup die je kan gebruiken voor een grotere versie van een afbeelding. Ziet er gelikt uit.

IP-to-nation
Soms wil je misschien je publiek uit een bepaald land wat andere informatie geven, of op andere dingen wijzen. Je zou er ook aparte landing sites mee kunnen maken.

Statistieken
Gebruik een goed web analytics pakket om je site en bezoekersgedrag te analyseren. Bijvoorbeeld Google Analytics i.c.m Clicky voor real-time statistieken.

OpenSocial: het web wordt nog socialer

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social