Drupal modulen en multisite

Een fresh install van Drupal bevat alleen de zogenaamde core-modules. Deze zijn onderverdeeld in optional- en required modules. De laatste kun je niet uitzetten omdat dit simpelweg de kern van het systeem bevat. Zonder de required-modules werkt het cms niet. Bij de optionele modulen daarentegen staan de meeste bij een verse installatie niet eens aan. Zoals je in onderstaande screenshot kan zien zitten daar een aantal hele interessante opties bij. En een aantal die je gelijk zal willen activeren.

Drupal modules - required - optional

Je wilt een blog of forum op de site? Geen probleem. Zoals je kan zien is de lijst van core modules redelijk uitgebreid en bovendien zijn deze modulen van hoge kwaliteit omdat ze door de ontwikkelaars van Drupal zelf worden onderhouden. Bij third-party modulen moet je altijd goed kijken naar de kwaliteit omdat daarvoor iedereen in principe een module kan maken.

Core-modulen die je waarschijnlijk meteen zal willen activeren zijn de path en taxonomy module. De eerste zorgt ervoor dat je mooie url's kan gaan gebruiken. De tweede maakt het mogelijk content te categoriseren.

Vervolgens zijn er een hoop contributed modules. Je kunt natuurlijk zelf gaan zoeken in de lijst maar het is handig te weten wat de beste en populairste plug-ins zijn. Het beste overzicht geeft hiervoor het Top 40 projects overview van Lullabot. Lullabot is de site van een aantal Drupal experts en ontwikkelaars die workshops verzorgen maar op de site ook interessante podcasts plaatsen. Modules worden dus ook wel projects genoemd (aan de meeste modulen wordt immers projectmatig continu gewerkt en verbeterd). De plug-ins van Wordpress zou je kunnen zien als simpele modules.

Hieronder een korte selectie uit deze top 40:

Pathauto is een user-contributed module die je zal willen installeren als extensie op de eerder genoemde path-module. Het zal ervoor zorgen dat automatisch een url gegenereerd wordt voor de pagina. Je kan hem natuurlijk altijd zelf nog aanpassen. Voor Pathauto is ook de module Token vereist. Installeer die dus eerst.

CCK - de content construction kit - klinkt exotisch maar is heel simpel: het geeft je de mogelijkheid om meerdere content-types te maken. Stel dat je een catalogus met objecten wil maken waarbij elk object bepaalde datavelden gebruikt dan kan je ze hiermee maken (overigens is er voor een complete webwinkel weer een eCommerce module) .

Views kan lastig te bevatten zijn. Views zorgt ervoor dat je data flexibeler kan tonen - op andere plekken, andere volgorden bijvoorbeeld - dan de standaard manieren waarop Drupal dat doet. Je zou er bijvoorbeeld een block mee kunnen maken op de frontpage met de laatste 10 berichten. Maar je kunt er ook een aparte pagina mee maken waarmee je een bepaald overzicht maakt van een bepaalde content-type. En daar weer in kunt laten zoeken/filteren. Zeer krachtig!

Een meertalige site in Drupal maken? Ook dat is vrij eenvoudig te realiseren. Wellicht denk je dat je daarvoor de locale core-module kunt gebruiken, maar die is alleen om de Drupal interface te vertalen. Op die manier kun je er dus makkelijk een Nederlandstalig CMS van maken. Wil je daadwerkelijk een site maken die meerdere talen gebruikt dan heeft Drupal daar geen ingebouwde support voor en zal je een module zoals internationalization moeten gebruiken.

Last van SPAM op de site? - installeer Akismet, welbekend bij Wordpress gebruikers. Google maps integratie? Kijk eens naar location en gmap. En dan zijn er nog de WYSIWYG editors. Je hebt de keuze uit 2 smaken: TinyMCE of FCKEditor. De eerste is misschien wat bekender maar biedt in Drupal standaard minder opties. Met FCKEditor heb je meteen ook de beschikking over geïntegreerde filemanagement.

In de toekomst zullen we nog naar andere modules kijken en bepaalde modulen aandachtiger bekijken, maar voorlopig laten we het hierbij.

Nadat je een module hebt geïnstalleerd en geactiveerd kun je in administer > site configuration de module verder configureren.
Vergeet na het activeren van nieuwe modules niet te checken of dat alle permissions goed staan in administer > user management > access control.

Multisite
Wat we eerder nog niet over verteld hebben is de ingebouwde, krachtige mogelijkheid van Drupal om meerdere sites vanaf dezelfde codebase te beheren. Dit wordt multisite. Met één Drupal installatie kun je dus gemakkelijk vele sites met aparte domeinen of sub-domeinen beheren. Maar ook een aparte site op hetzelfde domein in een aparte folder is mogelijk.

Het kan dus weleens de moeite waard zijn om goed te bekijken of je - wanneer het een meertalige website betreft - de internationalization module nodig hebt of dat je gaat voor een multisite setup. Het is namelijk ook mogelijk om in een multi-site setup tabellen te delen die zich in 1 database bevinden. Zo kan je dus bijvoorbeeld gemakkelijk je users tabel delen over meerdere sites en zodoende single-sign-on toepassen! Meer informatie over multi-site setups vinden kun je vinden op deze pagina (let op: deze valt onder drupal 4.7 maar de meeste informatie zal ook van toepassing zijn voor 5).

De week van ... 2007 en 2008

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social