Grunge stijl webdesign?

grunge-stijl-webdesignDe afgelopen maanden zag ik regelmatig artikelen opduiken in de blogosphere over Grunge stijl webdesign. Sommige hebben het er over dat de clean 'web 2.0' stijl met strakke glimmende kaders zijn langste tijd wel gehad en dat typische web 2.0 elementen langzaamaan verdrongen worden. Maar wordt het dan de volgende stijl trend? Ik denk het niet, deze grafische stijl bestaat al lang. Ook Google Trends toont geen stijging voor Grunge.

Wat is grunge dan precies? De term komt uit de muziekwereld en heeft zijn oorsprong in de muziekwereld van punk en heavy metal eind jaren tachtig: Kurt Cobain en meer recentelijk Alice in Chains en Pearl Jam. Grafische kenmerken zijn: versleten, kapot, junky, vuil, verwrongen, gescheurd, bevlekt, stoffig, niet-geometrisch. Vertaald naar websites wordt er veel gebruik gemaakt van background textures en andere (met de hand getekende) grafische elementen om dit effect te krijgen.

Het is dan ook vooral het populaire web magazine Smashing Magazine die veel interesse toont voor Grunge en recentelijk ook tips heeft geplaatst hoe je een grunge uitstraling aanpakt. Zij zijn er van overtuigd dat dit de nieuwe stijl wordt. Maar uit de commentaren in de artikelen is te lezen dat veel mensen het daar niet mee eens zijn. De stijl is immers alleen geschikt voor een smalle markt. Een corporate website zal niet zozeer gediend zijn bij deze stijl. Tenzij het de website van een bedrijf zoals Converse is waarbij de stijl aanspreekt bij haar doelgroep. Velen vinden ook dat het een stap terug in de tijd is. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn als je kijkt naar het succes van retro design.
Het grootste probleem is naar mijn mening dat de rebelse look die grunge biedt beperkt bruikbaar is in tegenstelling tot een clean, strakke layout. De groep die door haar website hiermee geassocieerd wil worden is klein. Voor die niche kan het zeker succesvol zijn, en als ze er al niet gebruik van maken is deze kleine revival misschien een eye-opener, maar dat zal het niet tot een trend maken voor het web zoals web 2.0 dat heeft gedaan. Mede doordat web 2.0 veel meer is dan alleen een grafische stijl.

Multi-language ondersteuning in Drupal 6

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social