Microformats en het semantisch web (3.0)

web 3.0 semantisch web microformats

afbeelding door sorenshamanHet probleem
Een belangrijke volgende stap in de ontwikkeling van het internet is wanneer computers ook daadwerkelijk gaan snappen wat er op een website staat. Tot nu hebben browsers eigenlijk geen idee wat voor informatie er allemaal getoond wordt wanneer jij naar een webpagina kijkt. Ook zoekmachines begrijpen de inhoud van webpagina's eigenlijk nog niet goed en kunnen dus bijvoorbeeld op een simpele vraag zoals "is Barack Obama older than Hillary Clinton?" geen direct antwoord geven.

Er verschijnen al wel nieuwe zoekmachines die hier intelligenter mee om willen gaan: Trueknowledge bijvoorbeeld. Deze beta dienst (invite only) probeert direct het juiste antwoord te tonen. Bij bovenstaand voorbeeld krijg je dus direct het antwoord: No. Maar Trueknowledge is wel afhankelijk van menselijke tussenkomst voordat hij het juiste verband kan leggen. Dat zou in de toekomst theoretisch een stuk beter en automatischer moeten kunnen wanneer Microformats gemeengoed worden.

Microformats
Met Microformats zouden 'machines' beter kunnen begrijpen wat de inhoud is van webpagina's. Een stap verder in de semantiek dus. Microformats zijn momenteel in ontwikkeling en bestaan uit sets van afgesproken css naamconventies (formats). Zo is er bijvoorbeeld het hCard format voor personen, hCalendar format voor data, hReview voor recensies en hListing voor producten/items. (Zie Microformats.org voor complete overzichten)

Hoe zoiets er in de praktijk uitziet ga ik hier niet uitleggen, maar het komt er op neer dat je voor de classnames van de betreffende informatie op de pagina specifieke namen gebruikt. Zie dit artikel op naarvoren of deze op netters.nl voor wat voorbeelden. Het is dus vrij simpel te implementeren in bestaande websites - vooral als je vanaf het begin netjes gestructureerd te werk ging - en dat maakt dat het een grote kans maakt brede ondersteuning te krijgen. Zo heeft Kelkoo onlangs hListing en hCard geïmplementeerd in haar 26 miljoen producten en 6500 winkels/verkopers op de site. Een kwestie immers van wat templates aanpassen.

Web 3.0: het semantisch web
Wat heeft dit met web 3.0 te maken? Wel, web 3.0 wordt gezien de volgende periode van het internet: het begin van het semantisch web waar systemen gaan samenwerken (video, interview). Bij web 2.0 kwam juist de samenwerking tussen mensen tot bloei. Je zou dus kunnen zeggen dat we momenteel ergens tussen web 2.0 en web 3.0 zitten.

Ook wordt er al regelmatig gepraat over de daarop volgende stap, web 4.0. Maar eigenlijk vloeien deze ontwikkelingen zo in elkaar over dat je ze niet kan verdelen in 'versienummers'. Wat Seth Godin schreef over 4.0 en Sync.nl over web 3.0 is grotendeels hetzelfde verhaal: het web dat jou actief kan benaderen (helpen, adviseren, etc) alsof het een mens is, dankzij de mogelijkheden die web 2.0 en het semantisch web het gegeven hebben (everything is connected with everything).

Klinkt goed, of juist een beetje eng? Het is een stap dichter bij artificial intelligence. Maar dan wel een intelligentie waarbij de kennis van het hele internet gebruikt wordt! What do you think you're doing, Dave?

Overige gerelateerde links:

Over bloggen

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social