Drupal image gallery oplossingen

Drupal afbeelding gallerij oplossingenHet plaatsen van afbeelding galerijen is een veel voorkomende toepassing op websites. Drupal biedt echter nogal wat mogelijkheden om dit aan te pakken. Hieronder een aantal opties.

Image module
Ten eerste is daar de populaire image module. Hiermee wordt een apart content-type 'image' aangemaakt waardoor elke afbeelding een node wordt. Het aardige is dat een galerij optie ingebakken in de module zit. Galerijen worden gemaakt d.m.v. het taxonomy systeem en je kunt een afbeelding koppelen aan een vooraf gemaakte galerij (overigens is elke afbeelding aan 1 galerij te koppelen).

Galerij met cck en views
Het is ook geheel mogelijk om enkel met CCK en Views een image gallery te maken. CCK moet dan uitgebreid worden met het imagefield en waarschijnlijk zal je ook wel gebruik willen maken van imagecache voor resizing/scaling/cropping en een javascript oplossing zoals lightbox, thickbox of shadowbox voor een mooie display. Het voordeel is dat je in principe meer mogelijkheden hebt om de galerijen te tonen omdat je hiervoor Views gebruikt i.p.v taxonomy.

Meerdere afbeeldingen tegelijk uploaden
Het vervelende is echter dat bij beiden bovenstaande opties geen mogelijkheid is om op een makkelijke manier meerdere afbeeldingen in een galerij te zetten. De image module heeft hierbij nog een voordeel want daar zit ingebouwd een 'import images' functie. Hiermee kun je vanaf een bepaalde dir op de server in één keer een batch importeren die je daar via FTP hebt geupload.

update 04/09/08: het is zeker wel mogelijk om alleen met cck en imagefield een galerij te maken. Je moet natuurlijk wel multiple values aanvinken bij imagefield. Kijk ook eens naar de imagefield gallery module.

Op zich werkt dat prima, maar het is niet de meest gebruiksvriendelijke oplossing voor de beheerder. Ik was meer op zoek naar een multiple images upload mogelijkheid zoals Flickr dat ook biedt.

Imagex
Imagex is een module die de image module uitbreid met een dergelijke multiple upload feature. Helaas maakt het gebruik van een Java-applet... Ik heb nooit goede ervaring met java-applets gehad en ook hierbij was mijn vooroordeel niet geheel onterecht want de module werkt gewoon niet stabiel genoeg. Met drag-en-drop zou je images moeten kunnen uploaden maar dat is me alleen 1x gelukt in firefox. In andere browsers werd de applet niet goed geladen, of moet je achteraf de pagina nog een verversen. Het lijkt er ook niet op dat er nog hard aan de module gewerkt wordt. Helaas dus.

SWFUpload
Bestaat er dan geen uploader module waarmee je via Flash meerdere afbeeldingen kan uploaden zoals ook bij Wordpress 2.5 en bijvoorbeeld Flickr? Wat nog het meest in de buurt komt is SWFUpload. Dit is inderdaad een geniale toepassing van Flash/PHP waarmee je op een zeer mooie manier meerdere files tegelijk kan uploaden (inclusief progress bar).

Voor Drupal bestaat deze module echter alleen in de vorm waarbij het file attachment gedeelte bij een node wordt vervangen door SWFUpload, niet voor de image-upload. Ook lijkt de ontwikkeling van deze module een beetje stil te liggen. Het moet echter best mogelijk zijn om deze om te bouwen zodat hij i.p.v. de java-applet zoals in imagex werkt. Ik weet echter ook uit eigen ervaring dat dit niet zo simpel is. Wij hebben namelijk zelf SWFUpload al enige tijd geleden geïmplementeerd in ons eigen CMS, naar volle tevredenheid van onze gebruikers, maar het was een behoorlijke uitdaging.

JQuery Slideshow
Dan zijn er ook nog deze verzameling modules waarmee je samen met JQuery een aardige slideshow kan maken. (demo hier - klik op het plaatje) Maar een slideshow is wel net iets anders dan een galerij. Bovendien ook hier het probleem dat je niet meerdere afbeeldingen tegelijk kan uploaden.
Een andere slideshow optie is Slideshow creator, alleen voor drupal 6.

Flash galerij - slideshowpro
Ook bestaat er een (commerciele) flash picture gallery oplossing in de vorm van slideshowpro, waar je hier de drupal integratie module voor kunt vinden. De galerij moet je eerst aanmaken door een view met afbeeldingen aan te maken. Vervolgens kun je deze d.m.v. een code embedden in een node waarbij. Leuk, maar eigenlijk is dit gewoon een alternatief voor de light/thick/shadow-box varianten omdat het hoofdzakelijk om de manier gaat waarop de afbeeldingen getoond worden. Het beheer/upload vraagstuk wordt er niet mee opgelost.

Gallery2
Dit open-source web album project (aparte installer) is ook te te integreren met drupal via deze module. Er wordt hard aan gewerkt maar het is een enorm losstaand monster-pakket dat je kan integreren in Drupal met een overkill aan mogelijkheden. Niet echt een clean en simpel oplossing. Wel veel import mogelijkheden: from picassa, local server, web browser, windows publishing wizard, webdav, webcam, upload applet (java) of via een eigen programma dat je op de computer kan installeren en waarmee je gemakkelijk kan uploaden, vooraf croppen etc. Beetje vergelijkbaar met Uploadr van Flickr.

De versie die wij getest hebben is de 2.3 nightly build voor Drupal 6. De isntallatie en setup ging vlekkeloos maar dan ben je wel zo'n dikke 50 (!) tabellen rijker in je database en zijn er ruim 3000 files gekopieerd. Het is een enorm uitgebreid pakket met veel mogelijkheden maar het is allemaal te moeilijk, teveel te complex naar mijn smaak.

Conclusie
Mijn voorkeur gaat voorlopig uit naar de image-module met import functie. De extra hindernis is de FTP upload maar volgens mij is dit bij veel galerijen en veel foto's een lagere drempel dan één voor één elke afbeelding uploaden en aan een galerij koppelen dat zeer veel tijd kan kosten bij.

Het is nog even wachten op Drupal 7 - daarvoor heeft Dries Buytaert al aangegeven dat 'better media handling' een prioriteit moet worden.

Tips voor een open-source Drupal aanpak

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social