Creatieve hotspots - belangrijk?

Via Upstream kwam ik tijdje geleden op deze zeer interessante lezing (video) van Richard Florida - een Amerikaanse socioloog die veel naam heeft gemaakt met zijn publicaties over creativiteit en stedelijke ontwikkeling. In de lezing heeft hij het over zijn laatste onderzoek 'Who's your City?' dat ook gepubliceerd is als boek.

Who\'s your city?

Richard stelt een zeer interessante vraag:

We leven in een tijd van globalisatie, netwerken en de mogelijkheid om overal en altijd te werken - onafhankelijk van de plaats waar je bent. Afstanden zijn niet belangrijk meer. Je zou dus verwachten dat men (en we hebben het hier vooral over de creatieve sector) daar ook gebruik van maakt en uitwaait naar diverse plaatsen, en zich niet concentreerd op bepaalde plekken. Is dat ook zo?

Het tegenovergestelde is echter waar: in toenemende mate scharen deze groepen samen op bepaalde locaties en vormen daar spikes. Hoge pieken van economische groei, innovatie en creativiteit. Over de hele wereld heen zijn er vele van deze spikes, die zich concentreren in stedelijke gebieden met bekende locaties zoals silicon valley en tokio.

De keuze van de plaats waar je woont blijft dus onverminderd belangrijk in deze tijd. Ook al biedt de techniek andere mogelijkheden. Volgens Richard Florida is het één van de 3 zaken die je levensgeluk bepalen:

  1. Wat doe je?
  2. Met wie deel je je leven?
  3. Waar?

In de praktijk merken wijzelf ook dat 'waar' erg belangrijk is - mensen met eenzelfde interessegebied zoeken elkaar toch 'in real life' op om contact te maken, te praten en ideëen uit te wisselen. Een goed voorbeeld hiervan is Open Coffee bijvoorbeeld (was gezellig trouwens in Tilburg afgelopen vrijdag!).

Wat uit het onderzoek ook duidelijk naar voren komt is dat creatieve hotspots zich niet overnacht laten 'maken': ze ontstaan spontaan, deels toevallig en door een combinatie van vele factoren, en kunnen ook weer verdwijnen.

Generation Y web 2.0 guide

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social