Tips voor een open-source Drupal aanpak

Drupal smaakjesfoto by morton.dkEén van de aardige aspecten achter open-source is dat je samen aan een beter product werkt, en dat er talloze andere mensen op deze aardbol dezelfde problemen tegenkomen als jij. En dezelfde oplossingen. Het loont dus wanneer je weet waar je moet zoeken voordat je het wiel zelf opnieuw gaat uitvinden.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Voor een webbouwer die voor zijn sites gebruikt maakt van Drupal ligt de grootste uitdaging in de voorbereiding. Voordat er een grafisch ontwerp is of er ook maar 1 byte online staat zul je moeten bedenken:

  1. Is Drupal de juiste keuze is voor het project?
  2. Zoja, hoe moet het framework technisch ingericht worden?

We merken dat het antwoord op vraag 1 vaak 'ja' is, vooral wat betreft complexere projecten. Het framework is krachtig en flexibel genoeg om een breed scala aan 'problemen' op te lossen. Niet voor niets dat veel universiteiten Drupal gebruiken.

Puzzelen
De moeilijkste vraag blijft echter de tweede: Hoe? Want weliswaar kan je met Drupal zeer veel, maar door zijn flexibiliteit kun je een probleem vaak ook op (vele) verschillende manieren oplossen. Dat is op zich ook mooi, maar het maakt de keuze voor een recept niet makkelijk. En wanneer je in een vroeg stadium een verkeerde beslissing maakt kan dat in een later stadium extra werk opleveren.

Bekijk als voorbeeld maar eens hoe je afbeelding galerijen in Drupal op verschillende manieren kan aanpakken.

Zoekt en gij zult vinden
Het lastige is vaak het vinden van de juiste module. Het overzicht op Drupal.org laat honderden modules zien die weliswaar gecategoriseerd zijn maar dat geeft nog steeds zeer grote lijsten waarbij je vaak te weinig informatie hebt om een goede keuze te maken.

Drupalmodules.com probeert hier een oplossing voor te geven waarbij je wat meer informatie over een module krijgt en gebruikers ook ratings kunnen geven. Maar dan nog zal je vaak een module zelf eerst moeten testen om te zien of het aansluit bij je eigen eisen en wensen. Je kunt ook eens druplet.com proberen. Goed leren zoeken op drupal.org is in ieder geval een vereiste.

Een van de beste lijsten met veelgebruikte Drupal modules voor veel voorkomende problemen is deze lullabot-lijst, waar we hier onze eigen selectie in aangemaakt hebben, maar ook in deze lijst ontbreken een aantal kleinere doch zeer handig modulen.

Google is je vriend
Als je zover bent dat je weet wat je nodig hebt dan kan het nog steeds voorkomen dat je voor problemen komt te staan, hetzij een bug of ontbrekende functionaliteit. Wanneer je er na het lezen van de bijgeleverde documentatie (README.TXT of INSTALL.TXT) nog steeds niet uitkomt biedt Goed Google'en of het lezen van de support issues bij een project vaak uitkomst. Vaak genoeg vind je op deze manier snel de oplossing, soms in de vorm van een nette patch. En mocht je zelf een oplossing gevonden hebben dan deel je die natuurlijk!

Soms kan een onverwacht probleem zeer tijdrovend zijn wanneer de oplossing zich niet snel laat vinden. Maar door een slimme aanpak en een goede voorbereiding door wat research vooraf kun je nog veel meer tijd besparen door het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden.

Waarom Drupal?

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social