Wordpress vs Joomla

Wordpress vs JoomlaZouden er Wordpress-mensen en Joomla-mensen zijn? Dan behoor ik zeker tot de eerste categorie.

Joomla ken ik al een hele tijd, nog van de tijd dat het Mambo heette en het nog niet zo populair was. Destijds heb ik nog flink aan een Mambo setup lopen sleutelen om hem voor een klant op maat te maken. Geen leuke maar wel een leerzame klus.

Sindsdien gebruiken we bij Merge meestal ons eigen home-brewed CMS. Simpelweg omdat we niet gelukkig werden van Mambo/Joomla. Integendeel. Frustraties over de interface, usabilty en over html-opmaak die hard in de code geprogrammeerd is. (Joomla maakt nog veeel gebruik van tables voor opmaak...!) De templates zijn lelijk (alle Joomla sites lijken op elkaar) en zelfs het logo vind ik niet mooi. Het is allemaal te ingewikkeld. Te technisch. Teveel toeters en bellen.

Gelukkig zijn er ook open-source paketten waar ik wel blij van word. Wordpress bijvoorbeeld. We gebruiken Wordpress nog niet zo lang maar lang genoeg om de potentie ervan in te zien. Wordpress richt zich weliswaar op de (particuliere) blogger en is niet bedoeld om 'gewone' websites te maken, maar is qua gebruiksgemak alles dat Joomla niet is. Het mooiste is echter de enorme community die erachter zit. De enorme hoeveelheid plugins, een enorme hoeveelheid prachtige templates, en de code zelf is ook veel toegankelijker wanneer je zelf wat wil customizen.

Goed, het is een beetje appels met peren vergelijken en Wordpress is out-of-the box niet geschikt voor complexe, grote websites (niet helemaal waar, als je weet welke plug-ins nodig zijn kun je van Wordpress een enorm krachtig pakket maken) maar het gaat me meer om de gehele look-and-feel waarbij Wordpress naar mijn idee een veel elegantere en meer eigentijdse indruk achterlaat dan Joomla. Daarbij ziet de toekomst voor sociale, community-driven websites er zonnig uit. Iets waar Wordpress veel beter op inspeelt dan Joomla.

Metaplace

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social