On-line marketing met sociale media

sociale media marketing internetAmerika is momenteel helemaal in de ban van Facebook. Facebook is een soort internationale Hyves maar dan wel met een (beperkte) API. En hoewel niet iedereen een rooskleurige toekomst voorspelt voor dit soort vormen van sociale media, heeft Facebook naar eigen zeggen toch ook al 75.000 gebruikers uit Nederland. Een andere sociale media tool is Twitter. Net als bij Second Life worden dit soort innovaties vaak als hype bestempeld en niet serieus genomen. Toch heeft Google onlangs Twitter-concurrent Jaiku gekocht en is IBM samen met Cisco bezig om een systeem voor interoperabiliteit tussen virtuele werelden op te zetten. Het is dus ieder geval interessant om op zijn minst te kijken wat voor mogelijkheden deze netwerken bieden voor on-line marketing.

Persoonlijke benadering
Hyves wordt nog steeds fanatiek gebruikt door Nederlandse politici om 'vrienden' te verzamelen. Zo heeft Balkenende bijna 65.000 vrienden en worden er elke dag veel berichten achtergelaten. Daarnaast wordt op de pagina ook een blog bijgehouden. We zien dat in Amerika internet een centrale rol is gaan spelen bij de verkiezingen volgend jaar. Zo heeft presidentskandidaat Obama een enorme hoeveelheid steun (en fondsen!) via internet verworven door van zijn website een sociaal netwerk te maken. Het grote voordeel van het inzetten van dit soort sociale media is dat men de indruk krijgt dat men persoonlijk wordt benaderd en de afstand heel klein wordt tussen twee partijen.

Onderzoek
Interessant is de mogelijkheid om gericht vragen te stellen aan gebruikers. Zo kun je via Facebook voor een gering bedrag een poll aanmaken en deze richten op een groep gebruikers die begrensd wordt door bepaalde demografische of sociologische aspecten. Een makkelijke, snelle en goedkope manier om snel enig inzicht te krijgen in een bepaalde groep gebruikers.

Tracking met twitter biedt de mogelijkheid om up-to-date te blijven via sms. Bepaalde woorden, die je zelf bepaald, kun je tracken. Wanneer iemand in de public timeline dan dat woord in een bericht gebruikt krijg jij een sms met het bericht. Een populair woord is 'overheard' geworden. Wanneer je graag iets aan iedereen wilt mededelen dan kun je dat woord gebruiken. Natuurlijk gaat dit alleen goed zolang de berichten geen SPAM zijn (en het is de vraag hoe lang dat gaat duren) maar de mogelijkheden zijn heel interessant.

Pagerank

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social