Drupal: een introductie

Drupal leren gebruiken

foto by Gábor Hojtsy

Nadat mijn collega onlangs met Drupal 5.5 aan de slag is gegaan en ik tijdens de installatie en setup verrassend weinig gevloek hoorde was mijn interesse gewekt! We waren al langer op zoek naar een degelijk open-source CMS. Klanten willen lang niet altijd gebonden zijn aan een properitair systeem dat zijn eigen standaarden gebruikt. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn wanneer je in een later stadium wilt overstappen naar een andere partij of een nieuwe developer zoekt.

Is Drupal geschikt voor jou? Dat hangt ervan af. Zelf waren we er al vrij snel over uit dat we geen fan zijn van Joomla, daar zijn genoeg redenen voor te geven maar dat doen we misschien een andere keer. Ook andere oplossingen zoals XOOPS en Typo3 voldoen vaak slechts gedeeltelijk en zien er bovendien niet uit. Daarnaast bestaan er nog een aantal pakketen die specifiek voor publishing zijn ingericht zoals Wordpress. Drupal is een mooie middenweg die zich uitstekend laat gebruiken om een uitgebreide website te beheren op een LAMP platform, maar tevens een prima fundering is voor een community based website.

Natuurlijk is het ook mooi dat het pakket gratis is en je er licentie-vrij mee kan werken. Mede hierdoor bestaat er een zeer actieve en groeiende Drupal community met duizenden ontwikkelaars, experts en websites. Tel daarbij op dat de php-code degelijk geschreven is, de look-and-feel fris, clean en simpel aanvoelt terwijl je tegelijk merkt dat de motor onder het geheel veel pk's bevat, en je snapt dat we enthousiast zijn. En dan is de setup out-of-the box nog erg summier.

Overigens had ik een aantal jaar geleden eens op een regenachtige zondagmiddag kennis gemaakt met Drupal maar ik kon er destijds niet warm voor lopen. Ondertussen hebben de ontwikkelaars niet stil gezeten en ik kan iedereen aanraden om de nieuwste versie uit te proberen. Dat is nu 5.5 maar 6.0 is al bij beta 4 en als dat goed gaat zal 6.0 binnen enkele maanden wel uitkomen.

Een aardige anekdote is hoe Drupal aan zijn naam komt. De Belgische ontwikkelaar, Dries Buytaert, wilde dorp.org registreren (om het community aspect te benadrukken), maar het werd door een typefout (laten we hopen dat hij dat in de code minder deed!) drop.org. In het Engels betekent 'drop' 'druppel', dus werd de naam 'drupal' bedacht en het icoontje een druppel.

Doordat Drupal Belgische roots heeft bestaat er naast de officiële website drupal.org ook drupal.be welke Nederlandstalig is.

In het volgende deel bekijken we nader wat Drupal 5.5 biedt, hoe je wegwijs geraakt in het pakket en in de vloed aan informatie over Drupal. Binnenkort krijgen we het recent verschenen boek 'pro drupal development' binnen en ook daar zullen we aandacht aan besteden.

Quicklinks

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social