Wegwijs in Drupal 5.5

In het vorige artikel maakten we kennis met Drupal als open-source CMS, maar Drupal is eigenlijk veel meer dan dat. De mogelijkheden die het biedt zijn zo krachtig dat het eigenlijk ook een framework is. Bovendien is het zeer geschikt voor community based websites en dat is een belangrijke trend die we zien op het internet. In dit artikel kijken we verder naar Drupal 5.5, out-of-the-box mogelijkheden, de installatie en daarna.

Drupal 5.5 site configuration

Installatie
De kracht ontdek je al vrij snel wanneer je met het pakket aan de slag gaat. De installatie is geheel pijnloos en te vergelijken met een pakket als Wordpress. Maar wat dan? Gelukkig zijn er tal van sites die je op weg helpen. Niet de laatste plaats de officiële getting started site. Bij een set-up out of the box valt het vooral op dat het backend gedeelte (het beheer) verweven zit met de frontend. Er is standaard geen aparte admin-omgeving zoals je die bijvoorbeeld in Wordpress of Joomla ziet. Desgewenst kun je die echter wel zelf 'maken' door een andere template te gebruiken voor ingelogde admins.

Wat misschien na installatie ook opvalt is hoe rustig en strak alles eruit ziet. Geen drukke schermen met duizenden icoontjes maar gewoon een uitklapmenuutje links met opties. Dit is ook wel te danken aan de mooie Garland theme die standaard gebruikt wordt. Wel kost het even de tijd om je weg te vinden in het Administer-menu maar de look-and-feel spreekt mij erg aan. Clean and simple, geen toeters en bellen, zoals het hoort.

Zoekmachine vriendelijk
Het eerste dat je zal willen doen is het aanzetten van mooie url's (clean url's) en de Path module . Standaard staat dit namelijk uit omdat het de Apache module mod_rewrite gebruikt. Elke zichzelf respecterende Apache server zal deze module echter wel hebben. Op deze manier kun je vriendelijk uitziende, zoekmachine vriendelijke url's maken.
De Path module hoort bij de core-modules van Drupal. De modules van Drupal zijn de daadwerkelijke werkpaarden. Core modules zijn de ingebouwde modules die standaard bij Drupal horen en van hoge kwaliteit zijn. Sommige zijn required en kan je niet uitzetten, anderen zijn optioneel - zo ook de Path module. Daarnaast kun je third-party modules downloaden en installeren. Meer over Drupal modules een volgende keer, we zullen dan ook zien dat er nog een betere versie van de Path module bestaat.

Nog een opmerking over Drupal en Search Engine Optimization (SEO):
Sommigen
vinden dat Drupal nogal veel duplicate content aanmaakt, wat ten kostte zou gaan voor de ranking van een pagina in zoekmachines. Dat kan inderdaad het geval zijn, maar is ook te omzeilen bijvoorbeeld door het gebruik van een robots.txt. Bovendien is 'duplicate content' een minderwaardige factor in het hele SEO verhaal. Hier is ook een vergelijking te lezen wat betreft SEO in Drupal, Wordpress en Joomla.

Caching
Een andere optie die standaard uit staat maar veel snelheidswinst kan opleveren (en dus een betere performance) is Caching. Drupal heeft een ingebouwd caching systeem dat veel snelheid winst oplevert wanneer geactiveerd. Pagina's worden dan niet meer bij elke request dynamisch opgebouwd maar uit een cache opgehaald. Bekijk hier een Drupal vs Joomla performance test.

Blocks? Nodes? Taxanomy? Themes? Que?
Drupal heeft een aantal termen die je moet kennen om te begrijpen hoe het systeem werkt. Dit zijn vooral Blocks, Nodes en Taxonomy.

Node is gewoon een ander woord voor pagina. Een node is een content-item. Standaard nummert Drupal deze van 1 omhoog wanneer je pagina's aanmaakt.

Blocks zijn gebieden op de site. Je kan zelf aangeven waar deze moeten komen en wat de inhoud is. Standaard blocks zijn bijvoorbeeld header en footer of het block waar het menu zich bevindt. Natuurlijk kan je ook zelf nieuwe blocks aanmaken.

Taxonomy is het categoriserings-systeem. Een zeer krachtige core-module die de mogelijkheid biedt content in categorieën te plaatsen. Hierbij zijn ook hiërarchische categorie-structuren mogelijk.

Themes zal de meeste wel bekend voorkomen. Drupal moedigt het scheiden van vorm en inhoud sterk aan. Voor de vorm kan je zelf een eigengemaakte theme gebruiken, bestaande aanpassen of downloaden. Deze themes in html/css (ook wel templates, sjablonen of thema's genoemd) kun je middels verschillende manieren implementeren in Drupal.

Meer over het maken van een eigen Drupal theme een andere keer. Eerst zullen we binnenkort kijken naar nog een aantal andere Drupal features en nemen we een beter kijkje in de modules, waarbij we ook de beste contributed modules onder de loep nemen.

Quicklinks

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social