Drupal: themes

update 20/10/2008: try Fruity, our new Drupal admin theme!

Nadat we al gekeken hebben naar Drupal modules en we een aardig beeld hebben van wat allemaal functioneel mogelijk is met het cms, gaan we nu eens kijken hoe je een site die gebruikt maak van Drupal kan vormgeven.

Drupal themes en templatesEen Drupal site is meestal - net als bij Joomla en Wordpress - snel te herkennen omdat gebruik gemaakt wordt van de bestaande standaard meegeleverde templates of van een vormgeving die daar weinig van afwijkt. Het vergt ook wel enige kennis om een Drupal site te maken die er niet uitziet als een Drupal site, maar het systeem is wel degelijk zo gemaakt dat je nooit in de broncode van de Drupal core of van andere modules zal hoeven te graven.

Onder de motorkap
Drupal werkt namelijk volgens het principe: Override - don't change. Elke bestaande opmaak kan je overrulen met een eigen versie. Drupal werkt met verschillende theme engines maar de meest gangbare welke default wordt gebruikt is PHPtemplate. Op dit overzicht van template engines kun je duidelijk zien wat de verschillende mogelijkheden zijn. Je kan ook meteen voorbeelden vinden in de betreffende meegeleverde themes zoals Garland, BlueMarine en Marvin. Templates die gebruik maken van PHPtemplate kun je herkennen aan de notatie *.tpl.php.

Hoe werkt die PHPtemplate dan? Als je niet van plan bent om zelf een bestaande template aan te passen of een nieuwe te maken hoef je dat in principe niet te weten, maar daar gaan we hier niet van uit. Je wil natuurlijk from scratch je prachtige ontwerp, dat als layered .psd klaar staat om naar (x)html/css overgezet te worden en geïmplementeerd te worden in Drupal!

Hoe beginnen?
Wat je dan nodig hebt is de ultieme Drupal start-theme: Zen. Dit thema is helemaal 'kaal' met zo min mogelijk html/css opmaak maar wel net genoeg dat het een uitstekende basis biedt om zelf aan de slag te gaan. In plaats van het verder uit te leggen kun je het best zelf de Zen template downloaden en installeren. In de readme.txt die daarbij meegeleverd wordt wordt je uitstekend aan het handje gehouden om je eigen (sub-)template op te zetten. Als je dat doorlopen hebt, heb je ook meteen een aardig gevoel hoe de PHPtemplate motor werkt.

Admin gedeelte met een andere vormgeving
Sinds Drupal 5 kun je het admin gedeelte een andere theme aanwijzen dan de frontend. Op die manier kun je het beheer van de site dus wat meer lostrekken van de site zelf - hoewel je toch af en toe zal terugspringen naar de frontend-theme. Bijvoorbeeld wanneer je 'content create' of je profiel aanpast. Er bestaan wel oplossingen uit de community die dit proberen te omzeilen en het is zeker wel mogelijk. In Drupal 6 zullen daar overigens meer mogelijkheden voor zijn.

Andere nuttige referenties
Op deze site vindt je een andere mooie uitleg over Drupal theming met duidelijke afbeeldingen. Vergeet ook de 2e pagina van dat artikel niet (de link daarvan is nogal onduidelijk verstopt).

Ook handig: een lijst met variabelen die je op een page.tpl.php pagina kunt gebruiken. Daarnaast is ook altijd het global $user object beschikbaar waarin de gegevens van de huidige gebruiker beschikbaar zijn.

Voor nog veel meer guides en informatie over themes kun je terecht op de Drupal.org theme-guide.

De week van ... HTML 5

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social