Seminar Virtuele Werelden TUDelft

Seminar Virtuele Werelden TUDelftEergisteren waren wij aanwezig bij een seminar over Virtuele Werelden aan de TUDelft. Deze werd georganiseerd door Rush hours seminars van Delft TopTech in samenwerking met een aantal andere partijen zoals ondere andere EPN en het Platform Virtuele Werelden.

Prijsuitreiking
Vooraf het seminar was de presentatie van de prijsvraag uitslag 'Overheid en virtuele werelden' welke half november aangekondigd werd. Er waren in totaal twintig inzendingen waarvan de twee winnaars hun idee mochten presenteren. Wij waren vooral benieuwd in hoeverre er hierbij 'over het muurtje' gekeken werd en werkelijk innovatief gebruik gemaakt werd van de mogelijkheden van virtuele werelden. Op Metaplaces.nl zal zeer binnenkort een uitgebreider verslag hiervan volgen.

Seminar
Na de prijsuitreiking volgde het seminar met Valerie Frissen van TNO/ICT, Stef Aupers en van de Erasmus Universiteit en Popke Rein Munniksma van ABN AMRO.

Het wat algemenere 'web 2.0' verhaal van Valerie Frissen had ik grotendeels al een keer gehoord bij een seminar aan de Universiteit van Tilburg maar is zeer interessant en laat duidelijk zien dat de hedendaagse jongeren internet op een compleet ander niveau gebruiken dan de rest van de maatschappij. De term 'digitaal vlooien' bijvoorbeeld waarbij jongeren sociale contact onderhouden door vluchtige, inhoudloze tekstberichten naar elkaar.

Stef Aupers ging vooral in op World of Warcraft als virtuele wereld en de sociale kenmerken waardoor dit fenomeen zo intens succesvol is geworden. Virtuele werelden zijn sociale werelden. Het wordt pas interessant wanneer je een sociaal netwerk opbouwd binnen zo'n wereld met dezelfde bijbehorende kenmerken als relaties in de echte wereld (verantwoordelijkheid, delen van ervaringen). Zijn presentatie liet ook zien dat dit ten koste kan gaan van real-life relaties.

Tenslotte liet de ABN AMRO in een mooie presentatie zien hoe zij experimenteren met virtuele werelden (Second Life) en de mogelijkheden en kansen. Indrukwekkend om te zien dat een conservatieve instelling als een bank toch innovatief en creatief omgaat met dit soort nieuwe ontwikkelingen. De winst die zij hier uithalen is de enorme kennis en ervaring die opgebouwd is en wordt.

Conclusie
Al met al was het een interessante en inspirerende middag maar tegelijk was het oud nieuws. Het was interessant om het verschil met een bijeenkomst zoals de eerste Dutch Virtual World meetup in Amsterdam te zien: daar zaten de mensen die daadwerkelijk met de technologie aan de slag zijn en er mee experimenteren. Tegelijk kon je er ook on-line aanwezig zijn in Second Life. Hier zaten vooral de mannen-in-pak vanuit de overheid, onderwijs en bedrijfsleven te luisteren naar een wereld die voor hen totaal vreemd is maar dagelijkse praktijk voor hun kinderen...

Sneak preview: Diveheads

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social