Drupal vs Joomla

Drupal vs Joomlafoto door kk+

Note: This article is currently only available in Dutch, but there are lots of other Drupal articles available in English on this site.

Drupal en Joomla zijn momenteel populaire open-source content management systemen. Toch zijn er nog relatief veel mensen die nog nooit van Drupal gehoord hebben. En dat terwijl Drupal eigenlijk veel meer mogelijkheden biedt, schaalbaarder is en flexibeler. Daardoor kan Drupal gebruikt worden als framework voor veel complexere projecten.

Het is niet mijn bedoeling om Joomla hier als het mindere CMS af te schilderen; ik heb gewerkt met beide systemen en ze hebben zeker allebei hun voor- en nadelen. Drupal heeft echter onze voorkeur, en ik zal in deze vergelijking uitleggen waarom.

Een mooi startpunt daarbij is om te bekijken welke sites gebruik maken van Joomla en welke van Drupal. In een actueel lijstje van Drupal powered sites (op de site van de maker Dries Buytaert) vinden we namen zoals Harvard University, Sun, Amnesty International, Novell, Yahoo... het lijstje gaat door.

Kijken we naar de tegenhanger van deze lijst op Joomla.org dan komen we geen bekende merken tegen. Er bestaat ook een actueel topic in een forum op joomla.org waarin men op zoek is naar de grote namen die gebruik maken van Joomla. Zonder resultaat.

Wat wil dat zeggen? Joomla sites worden blijkbaar gebruikt door het midden- en klein bedrijf, stichtingen en verenigingen. Waarom? Waarschijnlijk omdat hierbij de end-user iemand binnen het bedrijf zelf is die geen technische kennis heeft en een aantrekkelijk systeem wil hebben om de site te beheren. De grote organisaties hebben vaak eigen mensen met meer technische kennis in huis die zich niet laten afschrikken door Drupal.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Joomla een minder CMS is, het laat alleen wel zien dat het blijkbaar een andere doelgroep met andere wensen en eisen aantrekt. Het wil echter ook niet zeggen dat een site met Drupal voor de eindgebruiker zonder technische kennis niet te beheren is. Het is wel zo dat Joomla op het eerste gezicht voor de doorsnee eind-gebruiker een betere indruk achterlaat.

Als groot pluspunt van Joomla wordt vaak de user-interface genoemd van het admin-gedeelte. Mooie icoontjes, uitklapmenu's en het geeft een krachtige indruk. Wanneer je inlogt als Drupal admin is het anders. Het beheer ziet er standaard hetzelfde uit als de frontend, alles is text-based en een beetje saai. Je krijgt een beetje het 'is dit het nou?'-gevoel. Het 'wow'-gevoel komt pas wanneer je ermee gaat werken en je je als ontwikkelaar niet laat afschrikken door de leercurve.

Om het anders te zeggen: vergelijk Drupal en Joomla eens met respectievelijk Linux en Windows. Natuurlijk is Windows voor de meeste mensen veel gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker dan Linux. Maar welk systeem biedt de meeste mogelijkheden? En welk systeem zou beter verkopen?

Dat die bekendheid niet zo groot is, heeft ook zijn voordelen. Mede hierdoor is de community van ontwikkelaars achter Drupal relatief klein maar naar mijn mening van een hoog niveau. Drupal begint wel op stoom te geraken en wint aan bekendheid. Een van de punten waar Acquia (opgericht door Dries Buytaert) zich op focust is dan ook terecht het in goede banen leiden van deze groei en het bieden van professionele diensten en producten.

Drupal biedt de mogelijkheid om complexe projecten te realiseren zonder gebruik te maken van hacks. Terwijl sommigen beweren dat Joomla met hacks aan elkaar hangt. Bekijk hier een overzichtelijke tabel met vergelijkingen. Wel is het zo dat hierbij de laatste versies van Joomla en Drupal niet verwerkt zijn.

Welke oplossing het beste is moet per project bekeken worden en is afhankelijk van de eisen en wensen. Een sterk punt van Drupal is dat het fundamenteel beter geschikt voor community sites, terwijl Joomla bijvoorbeeld betere ondersteuning heeft voor e-commerce projecten hoewel?. Hoewel?

Voor een wat gedateerd overzicht met vergelijkingen tussen open-source cms-systemen:
http://www-128.ibm.com/developerworks/ibm/library/i-osource1

Gerelateerde artikelen:

Performance Joomla vs Drupal
Zie deze artikelen:

Diveheads.com: voor en door duikers

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social