SEO: zoekmachine optimalisatie

Hoewel ik in het verre verleden al best wel wat geschreven heb over SEO (Search Engine Optimization, toen werd de term zelfs nog amper gebruikt) en de artikelen al een paar jaar oud zijn viel het mij op dat de basisprincipes weinig veranderen. Het is echter pas de afgelopen tijd dat SEO opeens big business lijkt te zijn, terwijl het eigenlijk gewoon een onderdeel is van degelijk webdesign.

Een mooi artikel over zoekmachine optimalisatie is deze week verschenen op Sync. Vooral een aanrader voor iedereen die zich ook met de content bezig houdt (tekstschrijvers). Want goede webteksten schrijven is vaak niet weggelegd voor de opdrachtgever van de website. Deze weet wel alles van zijn haar onderneming, maar dat vertalen naar bruikbare SEO teksten is een ander verhaal. Van de andere kant hebben de meeste web ontwikkelaars verstand van techniek maar zijn het geen geboren schrijvers. Vandaar dat de meeste teksten op internet gewoon slecht zijn. Het opzetten van een website die goed gevonden wordt is dus zeker een multi-disciplinair project.

Drupal SEO
Afijn, ik dwaal af want ik wilde het eigenlijk ook hebben over Drupal search engine optimization. Out-of-the-box is die al heel aardig - zeker wanneer je mooie urls aanzet, maar je kan het nog flink opschroeven. Daarvoor zijn er een aantal modulen beschikbaar. Gelukkig hoef je er maar één te onthouden: de Drupal SEO checklist.

Deze module laat een mooie afvinklijst zien met onderdelen waar je aan moet denken of modulen die je kan installeren, inclusief links naar de drupal.org pagina waar je de module kan vinden.

Wordpress SEO
Joost de Valk heeft onlangs dit complete artikel over Wordpress SEO geschreven. Een behoorlijk complete en up-to date guide.

Trouwens, een aardige tip voor Wordpress gebruikers is deze SEO plug-in. Hij verbeterd je site niet direct maar laat random één van de 100 tips zien bovenin de menu balk.

Tools
Andere handige tools zijn de welbekende seomoz page-strength tool en deze pagerank/inbound links tracker. Zo kan je ook zien of je verbetering boekt. Een andere site met veel nuttige informatie is SEObook.com. Onderhouden door Aaron Wall, een autoriteit op het gebied van SEO. Voor de meest waardevolle tips en informatie zul je wel een payed account moeten nemen.

Microformats en het semantisch web (3.0)

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social