Zijn Firefox gebruikers anders?

 power-users?Foto door ihaoWaarom is Firefox gebruik in Nederland zo laag? Al jarenlang staat Nederland onderaan het lijstje wat betreft Firefox gebruik in Europa. Vreemd... Nederland is immers een hoog ontwikkeld land op het gebied van ICT en innovatie met één van de hoogste internet-penetraties ter wereld.

Ik kon het nooit helemaal goed plaatsen waarom Nederland zo slecht scoort, totdat ik per toeval dit artikel over Firefox gebruikers van Seth Godin las.

"...I'd treat Firefox visitors as a totally different group of people than everyone else. They're a self-selected group of clickers and sneezers and power users..."

Kort samengevat vertelt Seth dat mensen die Firefox gebruiken vaak ook andere krachtige internet-tools gebruiken en actiever en efficienter omgaan met internet; er veel meer uithalen dan de doorsnee gebruiker. Deze doorsnee gebruiker is van het type 'als het werkt dan is het goed' en neemt genoegen met zijn voor-geïnstalleerde Internet Explorer, want waarom zou je meer moeite doen?

Juist omdat in Nederland bijna iedereen internet heeft zijn er relatief veel mensen on-line die 'niks' van internet weten en dus geen Firefox gebruiken waardoor het percentage relatief laag is. In landen in Oost-Europa is internet juist opkomende: daar zijn nu de early-adaptors de baas. En juist deze mensen zijn de power-users die niet zomaar tevreden zijn met wat Microsoft hen voorschoteld. Daarbij zou je nog een aantal factoren kunnen bedenken: Open-source is populairder in oost-europa, en wellicht schakelden velen ook over op Firefox in de periode waarbij je Internet Explorer 7 alleen kon downloaden met een legale windows.

Blijft nog wel Finland over. Waarom is juist daar het Firefox gebruik zo hoog? Misschien omdat men daar wel heel erg gefocus't is op techniek en innovatie. (zie ook de comments hier) Terwijl men in Nederland toch behoorlijk behouden en conservatief is (geen risico, het moet vooral goed werken). Het is misschien niet wat men de buitenwereld graag wil laten geloven, maar in de praktijk zie je maar weinig grote bedrijven experimenteren en innoveren op dit gebied.

Als je dit allemaal zo in overweging neemt, blijft nog een interessante vraag over:

Verondersteld dat Firefox gebruikers een ander type gebruiker dan de meeste andere bezoekers - is het dan lonend om een website anders te presenteren aan deze 'pro-users'?

Training/meeting 'Learn Open Source'

Read More »

About

This is the company blog of
Drupal specialist Merge.nl

We are located in Breda (Netherlands) and build websites using Drupal. More about us.

Content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.

Creative Commons License

Recent Comments

Social